Boldogok a sajtkészítők

Boldogok a sajtkészítők. Legalábbis ez a mottó maradt meg bennem a Bryen élete c. kult filmből. Hogy valóban így van-e személyesen jártam utána. Ellátogattam egy közeli sajtkészítőhöz, Pózer Istvánhoz és feleségéhez Márkus Erikához akik a Csurgódombi sajtkonyha tulajdonosai.

20191109_Sajtkeszitok_01

István és Erika Isztiméren készíti remek sajtjait, saját teheneik tejéből, melyek a Csetényi dombokon legelnek. A friss tejből rendkívül finom friss és érlelt sajtok készülnek. Már néhány neves étterem is felfedezte őket, amellett, hogy a Székesfehérvári Jancsár piacon árusítják szombatonként portékájukat. Láttam őket a SVÉT-en (Stílusos Vidéki Éttermiség találkozója) ami méltán bizonyítja, hogy helyük van a hazai gasztro piacon. De ha már itt készülnek a sajtok, Isztimér is megér egy misét. A Bakony ölelésében magasan fekvő kis zsákfalu friss hűvös levegőjével biztos hogy jó hely a sajtkészítéshez. A csend és nyugalom pedig átszáll a készítőkre, benne van a sajtokban, ahogy a friss csend és jó levegő átjár bennünket, a sajtokat is átjárja bizonyára. Lehet hogy ennyi a titok?

 20191109_Sajtkeszitok_02

A Bakony ölelésében lévő Isztiméren patyolattiszta sajtfeldolgozó üzemüket látogattam meg, István és Erika finomságait kóstolgattam barátaimmal.

 20191109_Sajtkeszitok_03

Bizony messziről indultak ők, és sok sok munka, lemondás és áldozat van abban a sajtban amit árusítanak. Szívük lelkük mellett a tejet is bőségesen beleteszik, és markáns vonalat követnek a sajtkészítésben. Nem készítenek ízesített, fűszerezett sajtokat, mert István hitvallása: hogy az nem egy másik fajta sajt, hanem ugyanaz, csak más fűszerezéssel. Ebben teljesen egyetértek vele, és személy szerint is jobban kedvelem a fűszer nélküli természetes sajtokat.

 20191109_Sajtkeszitok_04

Első kóstolásunk a Crescenza olasz típusú könnyű friss sajt, amely szinte joghurt állagú. Isteni, nem lehet abbahagyni. Jókora darabot vásárolunk belőle. Szinte a számban érzem a friss langyos tejet, épphogy kérge van, krémes, nagyon nagyon finom.

 20191109_Sajtkeszitok_05

20191109_Sajtkeszitok_06

Következik a keményebb, érettebb francia típusú Mancego, mely szintén rögtön kedvenccé válik. Hú már érzem számban az ízeket, ahogy ezt a kellemesen aromás ízű sajtot lekísérem egy cabernet franc-nal. Ez az amiről azt gondolom hogy tésztaételek markáns ízesítője lehet, vagy esti borozgatások kísérő falatkái. Nagyon különleges, nagyon franciás.

 20191109_Sajtkeszitok_07

20191109_Sajtkeszitok_08

A trappista náluk apró lyukacsos, köze nincs a bolti trappistához, a Mancego-tól puhább állagú, intenzív ízű. Szendvicsbe képzelem, magába bekapni egy-egy finom falatot, kicsi bor mellé, vagy egy kis pogácsába reszelve, mindenhogy isteni. Igazából annyira finomak ezek a házi sajtok, hogy nem is kell mellé semmi. Csak sajt, és semmi más.

 20191109_Sajtkeszitok_09

20191109_Sajtkeszitok_10

A brie sajtjuk szintén kiváló állagú és kellemes franciás aromájú sajt, dióval, aszalt szilvával képzelem el. Vagy csak magában friss kenyérrel, nyami. Teljesen más íz és más érzés ezt falatozni, mint egy boltban kapható tömegterméket.

 20191109_Sajtkeszitok_11

A Comté szuper finom, karakteres ízű igazán jó termék, belül vajas, kívül a héj sárgás, kemény, természetesen abból is veszünk. Jelenleg ennyi sajtot tudtunk kóstolni, de még ennél többféle is készül, és kísérleteznek új ízekkel is.

 20191109_Sajtkeszitok_12

Az érlelés is rendkívül tiszta körülmények között megfelelő hőmérsékleten történik, István lelkes és körültekintő, ami nem véletlen, hiszen rendkívül sokat tanultak, olvastak, és képezték magukat a sajtkészítés tudományának területén.

Ahogy István lelkesen mesél a sajtjairól, Erika csendesen a háttérbe húzódva csomagol, de mint tudjuk, minden sikeres férfi mellett ott egy hölgy, aki kedvességével, okosságával, tapintatosan segíti párját.

A sajtok mellett mikrozöldségekkel is foglalkoznak, csupa szépség, csupa vitamin, gyönyörű kis zöld növénykék, melyet szendvicsbe, salátának, vagy csak úgy is ajánlok fogyasztásra. Isteni finom, friss, Erika keze munkáját és szívét dicséri.

Ahogy pedig Erika és István ránéz szerelmük gyümölcsére a kis Kamillára, elolvadnak, és boldogok. Ahogy a sajtkészítőknél ez már lenni szokott.

Forrás: bakancsesfakanal.cafeblog.hu

Kapcsolódó cikkek