A "Három ház"

Családjainkban és a falu közemlékezetében generációkon át fennmaradt történet szerint a falu újratelepítése előtt csak "3 ház volt, valahol a Tési utcában" (dráj hájzl; Dreihauserl - ahogy a 2008-s örökségvédelmi tanulmány hivatkozik rá.) A történet szerint ezekben a házakban az első "pionírok" voltak azok a favágók, akik a török időszak alatt elnéptelenedett és beerdősült területen elkezdtek fát irtani.

A kép egy 1782-s térképet ábrázol, amit a Habsburg-kor katonai térképészei készítettek, kb. 30 évvel a falu "hivatalos" betelepítési dátumát követően. Láthatóan nagyon gyorsan kialakult Isztimér ma is meglévő központi "magja". A Fő utca (Köztársaság út) már kiépült kb. a buszfordulótól a Vásártér (Köztársaság út 13.) közötti szakaszon. Már van templom és a szőlőhegy is látszik, de hiányoznak a mellékutcák és a buszfordulótól a szőlőhegy közötti "kisházas" rész is üres.

Az interneten hozzáférhetővé tett (Bécsben őrzött) térkép bizonyítékot ad a "legendára". A térképen a Petőfi (Tési) utca vége-felé eső 3 ház elhelyezkedése, arra utal, hogy mások építhették, mint az egy blokkban építkező "telepesek."

A térkép szélén Gúttamási is látható, ami pedig arra utal, hogy az ő betepülésük is az isztiméri időszak környékén (vagy már előtte) történhetett.

Szumzer László
világi elnök

Magyarország (1782–1785) - Első Katonai Felmérés (Isztimér ~13MB)

Kapcsolódó cikkek