A magyaroknak is volt harckocsija! - Jóba Endre gyűjteménye a II. világháborúból

A második világháborús tárgyak gyűjtésével kezdte, később az első világháborús dolgok is csatlakoztak, mára pedig már a néphadsereg emlékeinek is nagyon örül. Jóba Endre gyűjtővel beszélgettünk, aki betekintést engedett a kulisszák mögé.

Mikor és honnan jött az ötlet, hogy ilyen tárgyakat kezdj gyűjteni?

- Gyerekkoromban kezdődött, amikor még a nagymamám is élt. Őket kitelepítették ’47-ben Felvidékről, ide Magyarországra, és gyerekként nem értettem, hogy ez miért történhetett. Anyukámat kérdeztem róla, és ő kezdett mesélni erről. Így kezdett el érdekelni a téma, térképeket nézegettem róla, kutakodtam, és tárgyakat kezdtem el beszerezni leggyakrabban faluhelyről.

 

Jóba Endre kiállításán, a gyűjtő a jobb oldalon
Fotós: Kadlecsik Gabriella

Hogyan lehet szert tenni ilyen fajta kincsekre?

- Ez egy nagyon érdekes dolog, „padlásozásnak” nevezik. Házakhoz, családokhoz jár az ember, beengedik a padlásra, az istállóba, tyúkólba, és ott keresgélhet történelmi relikviák után. Ruhaneműk például mai napig kerülnek elő a kisebbség által járt vásárokon. A kiállítások során előfordult olyan is, amikor valaki meglátott egy tárgyat, ami az ő tulajdonában is volt, és felajánlotta a gyűjtemény részére, mondván ott sokkal jobb helye lesz.

Fotós: Kadlecsik Gabriella

Fejér megyéből is vannak dolgai, de a teljes Kárpát medencéből találni tárgyakat. Otthonában szekrényben, vitrinekben tárolja őket. Jelenleg körülbelül száz darab fölötti a gyűjteménye.

Mire vagy a legbüszkébb, ha van ilyen?

- Ezt a kérdést többször is feltették már, de ha választani kéne mindegyik közel áll a szívemhez, hiszen egyiket sem volt egyszerű beszerezni, de talán a ruhák azok, amelyeket a legjobban szeretek. Annak idején nagyon szép ruhákat tudtak készíteni.

A ruhákat teljes felszereltségében Endre rakta össze, minden egyes részlethez külön jutott hozzá.
Fotós: Kadlecsik Gabriella

Állapotukat tekintve volt mit javítani ezeken a ruhákon?

- Restaurálni nem feltétlenül lehetne ezeket a ruhákat, jelenleg olyan állapotban vannak ahogy hozzám kerültek.

Eredetiségükről, hogyan tudsz megbizonyosodni?

- A magyar dolgokat véleményem szerint annyira még nem hamisítják, mivel nincs akkora értéke, mint például egy német kitüntetésnek.

A gyűjtemény legértékesebb darabjának egy zubbony mondható, de Endre számára a teljes gyűjtemény felbecsülhetetlen eszmei értékkel bír.

Sokan nincsenek tisztában milyen értékes történelmi emlékek vannak a birtokukban!

- Legutóbb egy idős asszonynál jártam, a garázsban nézhettem körül, és ott találtam egy dobozt, Kérdeztem tőle tudja-e mi van benne? Elmagyaráztam, hogy egy kitüntetésdobozt találtam. Kinyitva pedig egy Rákosi korabeli kitüntetést őrzött. A garázsban már az egerek rágták az értékes történelmi tárgyat.

Magyar felszerelési tárgyak, található közte csajka , bajonett, fagykenőcs.
Fotós: Kadlecsik Gabriella

Méretarányos makettek is láthatók a kiállításon, ennek okát nyomós indok bizonyítja:

- Egyszer voltam kiállítást tartani egy iskolában, ahol a gyerekek állítása szerint a magyaroknak nem is volt tankjuk, és ezt sajnos nem tudtam vizuális formában megcáfolni. Ekkor jött az ötlet, hogy a gyerekek számára még érdekesebbé tehetem a bemutatót, ha ezt az oldalát is be tudom mutatni a háborúnak. Nagy részét a maketteknek én tettem össze, mivel kevés efféle típus állt a rendelkezésemre.

A kiállítás célja azonban nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is bemutatni a korszak sajátosságait. A történelemkönyvekkel ellentétben, közelebb hozni egy korszakot, amelyre fontos mindenkinek emlékeznie.

- Amikor ránézek egy tárgyra, büszkeség tölt el, hogy az emberek, akik ezeket hordták, kiálltak az országunkért. A kiállítások alkalmával sokszor elfogult vagyok, úgy érzem sokan megfeledkeznek hőseinkről, szeretném, ha sokkal többen érdeklődnének, és megnéznék, hiszen a saját történelmünkről van szó.

Az iszkaszentgyörgyi kiállításra sokan látogattak el.
Fotós: Kadlecsik Gabriella

Tervei között szerepel, hogy Isztiméren egy parasztházat állandó kiállítással berendezzen velük.

- Egy barátom mondta, hogy aki egyszer elkezdi gyűjteni ezeket, annak sosem lesz teljes a gyűjtemény. Az embernek a vérében van, ennyi év távlatából, le sem lehet szokni a folyamatos keresgélésről.

"Egy gyűjtemény akkor értékes ha más is láthatja"- az iszkaszentgyörgyi kiállítás körülbelül még egy hétig tekinthető meg.

2017. november 05.

Forrás: feol.hu