Tűzoltóegyesület bemutatása

Önkéntes tűzoltók "munkája" községünkben!

Önkéntes tűzoltók bemutatása

Nemes János, parancsnok:

Isztiméren 1881-ben alakult tűzoltó egyesület és azóta is folyamatosan működik, 1956-1967-ig Angeli József, 1967-1996-ig Huber Károly, 1996-tól pedig Nemes János parancsnokok vezetésével. A taglétszám jelenleg 22 fő, az egyesületben eltöltött évektől függően valamennyi tagnak rendfokozata van. A vezetőség tagjai: elnök: id. Kovács Ferenc, parancsnok: Nemes János, titkár: Nemes Zoltán, vezetőségi tag: Polczer Péter, Balazsek Attila. A Községi Közös Önkéntes Tűzoltó Egyesület a cégbíróságnál 1997-ben került bejegyzésre. Az alapszabály szerint ötévente új vezetőséget választanak a tagok. A vezetőség-választásra 2001. augusztus 3-án került sor. Nemes János parancsnok a vezetőség nevében értékelte az eltelt időszak eredményeit és hiányosságait: Az elmúlt időszakban megalakult a lány csapat, minden évben eredményesen vettünk részt a tűzoltóversenyeken. Gyarapodott az egyesület vagyona is, Krauchenwies településtől kaptunk egy Mercedes típusú tűzoltóautót, amely nagy technikai segítséget jelent a tűzoltásoknál. A tűzoltószertár átalakításáról és felújításáról az önkormányzat gondoskodott. Értékesítettünk egy tűzoltó targoncát, amelyet már nem használtunk. A Fejér Megyei Tűzoltó Szövetség, a Fehér Ablak Kft, a Kendel Kft szponzorálásával sikerült kézi rádiót vásárolnunk, az autóba pedig egy URH rádiót nyertünk. 3 db motoros tömlőt, 2 db sugárcsövet, a fiúknak gyakorlóruhát vásároltunk, a német testvértelepüléstől télikabátokat kaptunk ajándéba.

Az eltelt időszakban az alábbi tűzesetek oltásához vonultunk ki:
1997.08.18.: a Malomút
1998.02.24.: Isztimér, Köztársaság u. 44.
1998.03.13.: Isztimér Tuskósban (bálatűz)
1998.09.02.: Guttamási murvabánya mellett (bálatűz)
1999.04.16.: Bakonykuti (tarlótűz)
1999.09.24.: Isztimér Kálvária (kazaltűz)
2000.09.06.: Isztimér Nagyhegy (bozóttűz)
2000.10.06.: Fehérvárcsurgó-Isztimér közötti külterületen
2001.07.14.: Isztimér, Köztársaság u. 42. (tarlótűz)
2001.07.20.: Isztimér, Petőfi u. Bakony MGSZ árpaföldje

Ezeken az esteken kívül 2002-ben, és sajnos már most 2003-ban is kisebb-nagyobb tűzestekhez kellett kivonulnia az önkénteseknek.

1997, 1998-ban a tűzoltók nyírták a füvet s tartották rendben a temetőket. A nagyobb községi rendezvényeken segítettünk a forgalomirányításban, az értékek őrzésében. A Krauchenwies-i tűzoltók meghívására 1999. júniusában Németországba utazott egyesületünk néhány tagja. Három napig élveztük Krauchenwies település és a tűzoltók vendégszeretetét, nagyon sok hasznos tapasztalatot gyűjtöttünk, amit a tűzoltói munkánk során tudunk hasznosítani. A jelenlegi tűzoltók nagyon fiatalok, lelkesek, a régi csapatból csak négyen maradtunk. Kevés a tapasztalat az „új tagok” körében, nagyon hiányzik a korábban közel 40 órás alaptanfolyam, mely a munkánkhoz megfelelő elméleti ismereteket biztosított. Ennek ellenére az eltelt időszakban a tagoknak a tűzoltásoknál végzett munkáját jelesre értékelem. Külön kiemelem a Kovács családot és Nemes Zoltánt, akik minden tűzesetnél jelen voltak. Köszönöm az egyesület valamennyi tagjának a munkáját és Balogh Árpád székesfehérvári személyszállító támogatását. A székesfehérvári szakmai vezetés is nagyon elégedett a munkánkkal, számítanak ránk, nagyon sok segítséget kapunk tőlük. A szavazatszámláló bizottság megköszönte a vezetőség munkáját, és kérte a tagságot az új vezetőség megválasztására. A szavazás eredményeként az újonnan megválasztott vezetőség tagjai: elnök: id. Kovács Ferenc, parancsnok: Nemes János, titkár: Nemes Zoltán, vezetőséi tag: Paulikovics Réka, Dietrich Ernő. Kovács Ferenc, az egyesület elnöke az újonnan megválasztott vezetőség nevében megköszönte a tagok bizalmát, majd tájékoztatta a tagságot a további feladatokról. A tűzoltó szertár tetőzetének cseréje lesz a legnagyobb anyagi megterhelést jelentő feladat, az elkövetkezendő években. Védőfelszereléseket vásárolunk, speciális védőcsizmákat, melyek ára kb. 20.000.- Ft/pár. A tűzoltók felkészülését színesebbé, vonzóbbá kell tennünk, szeretnénk, ha taglétszámunk emelkedne. Az egyesület továbbra is számít Isztimér Önkormányzatának anyagi támogatására, mely nélkül az egyesület nem tudna ilyen sikeresen működni községünk területén, és annak környékén.

Az egyesület vezetése bízik abban, hogy kevés alkalommal lesz szükség a közbeavatkozásukra, de amennyiben ez mégis bekövetkezik, úgy legjobb tudásuk szerint segédkeznek majd a tűzeseteknél. A 2005-ös évben az Egyesület átalakult, mivel Polgárőr Szervezet is alakult településünkön, a Tűzoltó Egyesület keretein belül. Ennek célja a település biztonságának megőrzése, biztosítása, valamint a Postával történő szoros együttműködés is.