IÖTE 2013

Isztimér Önkéntes Tűzoltó és Polgárőr Egyesület hírei

2013. I. negyedév

Mozgalmas hónapot tudhat maga mögött az egyesületünk. Március 1-én meghívott vendégként részt vettünk Fehérvárcsurgón az Önkéntes Tűzoltó Egyesület éves közgyűlésén. Sok szempontból tanulságos volt ez számunkra. Igyekszünk az ott hallottakat a saját egyesületünkben is hasznosítani.

Március 9-én Székesfehérváron voltunk a Megyei Polgárőr Szövetség éves közgyűlésén. Itt is sok, számunkra fontos információval lettünk gazdagabbak.

Március 10-re szemétszedést terveztünk. Maroknyi kis csapatunk, lelkes kis segítőinkkel kiegészülve, a lehető legnagyobb területet járta be a délelőtti órákban. 

Már javában készültünk a 15-i ünneplésre, mikor meglepett minket a tavaszi tél. Csütörtök estétől már égtek a telefon vonalak. Folyamatos volt az információ csere. Péntek délelőtt a polgárőrök és tűzoltók, civilekkel kiegészített csapatai járták végig az időseket és egyedülállókat és kérdezték meg, hogy van e szükségük valamilyen segítségre. Többen jelezték, hogy a nagy mennyiségű hó ellapátolásához kérnek segítséget. Ez szombat délelőtt sikerült is.  Közben a Guttamási és Isztimér között keletkezett hófal miatt útbiztosításra volt szükség. Vasárnap délben vált újra járhatóvá mindkét sáv.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a lakosság türelmét és együttműködését. 

Külön köszönet azoknak, akik munkájukkal, forró teával, csokoládéval és szendvicsekkel segítettek bennünket.            Hné.K.E.

 

2013. II. negyedév

A Tűzoltóság hírei: 

    Az Egyesületünk tűzoltó csoportja ismét létszám gyarapodásról számolhat be. Nyár elején elindítottuk a gyermek tűzoltó csapatot, akik már az első foglalkozáson 11-en jelentek meg. A foglalkozásokon megismerhetik a tűzoltók munkáját, felszereléseit, ruháit és nem utolsó sorban a tűzoltóautót és a szertárt. A gyerekek a tűz keletkezésével, a tűz természetével ( éghető, nem éghető anyagok, veszélyforrások ) és a tűz elleni védekezés kérdésével ismerkedhetnek meg.  Fontosnak tartjuk a gyermekek képzését, amelyet játékos formában öntünk. Lelkesen vették fel a tűzoltósisakot és tekerték a tömlőket.

   Augusztus hónapban a foglalkozás egybe fog esni a napközis táborral, ahol tűzoltási ismeretek és gyakorláson kívül honvédelmi ismeretekkel, és harci túrával ( Tűzoltószertár – Nagyhegy – Kápolna - Tűzoltószertár) egybekötött délutánt töltünk el. Ezen a napon még közbiztonsági polgárőr-rendőri kérdésekkel és ismeretekkel is foglalkozunk. A programot rendőrkutya bemutató is színesíteni fogja.

   Várjuk az érdeklődőket minden hónap első péntek délután 18 és 19 óra között tartott foglalkozásunkra a tűzoltószertárnál. Várjuk tovább a tűzoltó ismeretekkel rendelkező vagy az önkéntes tűzoltáshoz kedvet érző felnőttek jelentkezését az egyesületi létszám bővítéséhez és a tűzoltási és megelőzési tevékenység növeléséhez. Hiszen mindannyian tudjuk ( a robbanást kivéve) minden tűz kis tűzzel kezdődik.

Szomorú aktualitásunk még, hogy Angeli József, aki hosszú időn át az egyesület parancsnoka, majd elnöke volt, az égi kárhelyről vizsgálja tovább tevékenységünket.

Búcsúzunk Jóska Bácsi, Nyugodjál békében.    

                                                                   Nemes János az egyesület elnöke

 

A polgárőrség hírei

    Maroknyi csapatunk mozgalmas napokat tudhat maga mögött. Szerencsére az utóbbi időszakban a vidám rendezvények voltak többségben.

    Májusban segédkeztünk Miklósa Erika művésznő esküvőjének lebonyolításánál.

   Júniusban részt vettünk a Móron megrendezett megyei Polgárőr napon. Indultunk a járőr versenyen, melynek során sok érdekességet tudtunk meg Mórról. Nagyon finom ebédet kaptunk és fakultatív programok is nagyon tetszettek nekünk. A délutánt egy fantasztikusan jó hangulatú Csocsesz koncert zárta.

   Június végén meghívtak minket a Guttamási búcsúba, hogy segítsünk a rendezésben. Nagyon kellemes hangulatú délutánt töltöttünk el a Guttamásiakkal. Munkánk végeztével minket is megvendégeltek az általuk készített szendvicsekkel, süteményekkel. Kedvességüket ezúton köszönjük!

   Ebben a hónapban két temetésen is vigyáztunk a parkoló autókra. Szerencsére probléma egyik esetben  sem volt.

    Már nagyon készülünk az isztiméri Anna napi Búcsúra. Reméljük hasznos segítői lehetünk a rendezvény szervezőinek.

Előre is kívánunk minden kedves Isztimérinek és az ide látogató vendégeknek kellemes nyugodt szórakozást.                                    Hné K. E.

 

 

2013. III. negyedév

A polgárőrség hírei

    Tisztelt Isztimériek! Mindenki figyelmét szeretném újfent felhívni a Sz.E.M. működésének fontosságára. Sajnos nemrégiben nem kívánt események történtek településünkön. Meggyőződésem, hogy az ilyen jellegű problémák, odafigyeléssel megelőzhetők, illetve orvosolhatók. A Szomszédok Egymásért Mozgalom lényege az odafigyelés. Részben tökéletesen működik a rendszer, viszont az információ áramlásával vannak még gondok. Hamarosan megoldást fogunk találni erre a problémára is.  Kísérjék figyelemmel híreinket. Hné K.E

 

 Tűzoltóság hírei

Ismételten elkezdődött a fűtési szezon. Ezúton szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a körültekintő fűtésre.

Fontos a megfelelő füstelvezető rendszer, füstcsövek rögzítése és gyakori tisztítása. A tüzelés  megkezdése előtt illetve az üzemeltetés során rendszeresen ki kell tisztítani a füstelvezetőcsöveket és a kéményt is.  A lakásban is rendszeresen szellőzetni kell az elhasznált oxigén pótlása miatt.

A kályhák, konvektorok közvetlen közelében éghető anyagot ne tároljunk és a ruhák szárításánál is legyünk körültekintőek.

A gázkészülékeket rendszeresen, lehetőleg a fűtési szezon megkezdése előtt ellenőriztesse szakemberrel.

Külterületen végzett tüzelésnél, avarégetésnél figyeljünk a megfelelő tűztávolságra a gyúlékony anyagoktól. A közutaktól távol végezzünk égetést , mert az elsodródó füst a gépjárművezetőket zavarhatja és balesetet okozhat!    

                                   Nemes János az egyesület elnöke

 

 

2013. IV. negyedév  

  A polgárőrség hírei

 

Tisztelt Isztiméri Lakosok!

Az Isztiméri polgárőrökkel közösen az alábbi kéréssel fordulunk Önökhöz:

Mint bizonyára Önök is hallottak róla az utóbbi időben több alkalommal előfordult betörés, betörési kísérlet településünkön. Fontos lenne a lakossági összefogás annak érdekében, hogy figyelni tudjuk éjszakánként a községben feltűnő idegeneket, megelőzhessük a bűneseteket.

Tervezzük a körzeti rendőr, polgárőrök és a segíteni szándékozó Isztimériek összefogását annak érdekében, hogy ne kelljen senkinek sem félni.

Szeretnénk újjá szervezni a polgárőr csoportot. Számítunk hét közben a még aktív nyugdíjasokra, hét végén pedig a dolgozókra.

Amennyiben ideje engedi, és szeretne csatlakozni hozzánk, kérjük szíveskedjen szándékát jelezni a Polgármesternél, vagy Horváthné Kozma Edinánál