A Szent Anna templom újjáépítésének 200. évfordulójának ünneplése 2020.08.29

Példaértékű összefogásnak köszönhetően egy bensőséges egyházi rendezvény részesei lehettünk 2020.augusztus 29-én az Isztiméri Szent Anna templomban.
Az 1400-as években már említettek Isztiméren egy templomot, ami akkoriban természetesen még nem pontosan ez volt, hanem ennek egy elődje. Aztán az megszűnt működni, a falu pedig elnéptelenedett, s amikor az 1700-as évek közepén ismét benépesedett, akkor épült fel a ma is látható helyén az új templom. A tűzvész azt elpusztította, s ismét szinte újjá kellett építeni. Egy kisebb földrengés is sújtotta a térséget az idők során, ami szintén lerombolta a templomot, így mondhatjuk, hogy ez már a negyedik „verziója” az isztiméri templomnak – mesélte az épület történetéről Szumzer László, az Isztiméri Katolikus Szent Anna-plébánia világi elnöke.

A földrengés által elpusztult templomunk újjáépítésének 200. évfordulóját ünnepeltük. Az esetet leíró Kuthy István kanonok szerint, az 1810-s földrengés után „a puszta falakon kívül szinte semmi sem maradt”. Az isztimériek már 1820-ra újraépítették impozáns méretű templomukat, ezért az újjáépítés 200 éves ünnepe egyben jelképe.
A szentmisét amelyet Oravecki Attila káplán mutatott be, megtisztelte jelenlétével Törő Gábor Országgyűlési Képviselő Úr is. Az ünnepségen részt vett továbbá Isztimér Község Önkormányzata és Polgármestere, az Isztiméri Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke és Képviselő-testületének tagjai, továbbá a civil szervezetek és egyesületek képviselői. Ezt követően a MusiColore Énekegyüttes és Parlan- Duó lélekemelő műsorát hallgathatta meg a szép számú közönség.

A rendezvény támogatói Fejér Megye Önkormányzata,
Isztimér Község Önkormányzata,
Isztiméri Német Nemzetiségi Önkormányzat,
Szent Anna Plébánia Képviselő-testülete.

Az Isztiméri Szent Anna Plébánia képviselő-testülete - a múlt dicső példájának felidézésén túl- ezzel a programmal köszönetet kíván mondani az egyház működését támogató embereknek is, akiknek szolgálata és segítsége nélkül nem tartanánk itt.

Köszönetet mondunk az önzetlen támogatásért, így a szép új szőnyegért, a dekorációért, szórólapokért és nem utolsó sorban az agapéra sütött finom házi süteményekért.

Bízom abban, hogy még sok ilyen közös rendezvényen fogunk részt venni, mondta el Gömbösné Rostaházi Judit Isztimér Polgármestere: az összefogás és együttműködés ékes példája, amely létrejött az önkormányzatok, egyházak és a civil szervezetek és az itt élő, valamint az elszármazott lakosok részéről Isztiméren.

 

További képek