Nyomtatás

Nemzetiségi Kórustalálkozó 2016

NÉMET NEMZETISÉGI KÓRUSTALÁLKOZÓ ISZTIMÉREN

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma nyílt pályázatot hirdetett a nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2016. évi költségvetési támogatására.

E pályázati támogatásból 2016. október 15-én szerveztük meg a kórustalálkozót Isztiméren. A találkozóra meghívtuk a Fejér Megyei Német Területi Önkormányzat Elnökét a települések és német nemzetiségi önkormányzatok vezetőit. A Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkart, akikkel az Isztiméri Edelweiss Német Nemzetiségi Kórus évek óta baráti kapcsolatot tart fenn. Részt veszünk egymás rendezvényein, emelve annak színvonalát.  A másik meghívott csoport a Bakonynána Edelweiss Dalkört, akiknél már többször volt lehetőségünk szerepelni és vendégszeretetüket élvezni. Gerlinger Tibor a Pusztavámi Német Önkormányzat Elnöke meglepetés vendégeket is hozott a rendezvényre a móri tangóharmonikásokat, akik fokozták a hangulatot és húzták a talpalávalót.

 A vendégek megtekintették Isztimér település látnivalóit, a sváb tájszobát a szépen felújított templomot majd a lakosság részére mindhárom csoport 15-20 perces műsort adott, majd közösen megvacsoráztunk és ezt követően az előre egyeztetett német dalokat énekeltünk, új dalokat tanulva egymástól. Az asztalról nem hiányozhattak a helyi kórustagok által elkészített finomabbnál finomabb sütemények, természetesen helyi sváb sütemények is készültek. A terem díszítésben, tálalásban és az ételek felszolgálásban a helyi „Életet az Éveknek” Nyugdíjas Klub tagjai és az isztiméri fiatalok is segítettek.

Az önrészből finanszíroztuk Bakonynána Edelweiss Dalkör utazási költségét. A szolgáltatás teljesítésére hármas megállapodás megkötésére került sor a Bakonynána Önkormányzata- Bakonynána Német Nemzetiségi Önkormányzata és Isztimér Német Nemzetiségi Önkormányzat között.

Nagyon megható és szép gesztus volt a kórus részéről, hogy Galler Jánosné Terus nénitől,- aki szinte alapító tagja volt a kórusnak (közel 30 éve) - ezen a szép összejövetelen köszönt el, mivel egészségi állapota megromlott és nem tud eljönni a próbákra. Bezákné Braun Betti kórusvezető megköszönte sok évi munkáját és segítő támogatását.

 Nagyon fontosak az ilyen találkozások és együttlétek, melyek alkalmat adnak arra, hogy a fiatalokat és helyi közösségeket bevonjuk a hagyomány, a tárgyi és szellemi kultúra megőrzésébe.

Köszönjük a támogatást.

 

Fényképek megtekinthetők itt: