Nyomtatás

A katolikus templom felújítása

A Katolikus templom felújítása

A falú katolikus műemlék temploma 41 millió forintból kerül felújításra. Ez az összeg az Europai Uniós AVOP pályázatból 31 millió és a Székesfehérvári Püspök 10 millió forintos támogatásából jött össze.

A felújítást egy komáromi cég: a Hont-Origo kft. végzi. Miért pont ők? Miért nem egy közelebbi vállalkozó?

Ezt a munkát meg kellett pályáztatni és a három pályázó közül ők adták a legkedvezőbb ajánlatot.
Persze régi igazság, hogy nem mindig a legolcsóbb a legjobb, de ezúttal az eddig elvégzett munka minőségére nem lehet panaszunk, legfeljebb csak a lassúság okozott nem kevés bosszúságot. A templom műemlék, ezért a felújítást részletesen meg kellett terveztetni az Állami Műemlékfelügyelőség Tervező irodájával (AMRK) és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal minden munkafolyamatot le kellett egyeztetni, akik tervezői művezetést írtak elő.

Milyen változások történtek?

A teljes tető szerkezet és héjazat cserélve, új villámhárítók, melyek korszerűek és biztonságosak. A templom homlokzata újra vakolva szellőző vakolattal, eső csatornák cserélve, valamint a csapadék víz elvezetése a lábazattól.

Új ablakokat is kapott a templom - keményfa kerettel. Még folyamatban lévő munkák: Külső falak tövénél kavics ágy lesz, Templomon belül: átnedvesedett vakolat leverése, lélegző vakolattal való burkolás és a pillérek, valamint a falak újra festése.

A templomban az összes elektromos vezeték cseréje, világítás és hangosítás korszerűsítése. Megkaptuk ajándékba a Budapesti Nemzeti Muzeumból a régi kelheimi lapokat, melyeket több mint 150 évig koptattak, de épek. Ők újakat raknak le, mi viszont ezekkel szépen ki tudjuk pótolni, illetve javítani a templom töredezett és hiányos padozatát.

Ha maradna pénzünk - mint ahogyan nem marad - jó lenne a templom kerítését és padjait is felújítani.

Az ember mindig álmodik és szeretne valamit elérni, amíg meg nem valósul. Az én álmom az, hogy nem csak az épület, de a sokkal értékesebb katolikus emberek, akik Isztiméren élnek szintén megújulnak és felvirágzik a közösség.

Gerendai Sándor plébános

Katolikus templom

 

A felújított katolikus templom - belső tere is - bármikor megtekinthető előzetes időpontegyeztetés után.

Szívesen látunk turistacsoportokat, kirándulókat, illetve bárkit, aki kíváncsi erre a tényleg gyönyörű templomra.

Belépődíj nincs, de bármilyen adományt szívesen fogad a katolikus egyház.

Időpontegyeztetés: Tóth Zsoltné (06-30/682-9913)