Nyomtatás

Védőoltás és megelőzés

Védőoltás, megelőzés, egészségmegőrzés

Az emberiséget az évszázadokon, keresztül sokszor tizedelték pusztító járványok. Sok gyermek nem érte meg a felnőtt kort. Rettegett betegség volt a torokgyík és még ma is sok embertársunk viseli magán a gyermekbénulás vírusával történt fertőződés nyomait. A fertőző betegségek ellen az anyatej által biztosított természetes védelem csak néhány hónapra és csak akkor adható át a csecsemőknek, ha maga az anya is védett a fertőző betegségekkel szemben. A védőoltásoknak köszönhetően viszont az utóbbi évtizedekben egyre kevesebb járványról hallunk. Ennek ellenére egyetlen fertőző betegséget sem lehet teljesen megszüntnek tekinteni. Folyamatos odafigyelésre, a védőoltások szigorúan szabályozott rendszerére van szükség. Ezért hazánkban az állam ingyenesen biztosítja a korhoz kötött védőoltásokhoz szükséges oltóanyagot. A család anyagi helyzetétől függetlenül minden gyermeknek azonos esélye van a következő 10 betegségtől való megmenekülésre: tuberkolózis, a Haemophilus influenzae b vírus által okozott gennyes agyhártyagyulladás, torokgyík, szamárköhögés, tetanusz, mumpsz, kanyaró, rubeola, fertőző májgyulladás és gyermekbénulás. Ennek köszönhetően az elmúlt években nem fordult elő torokgyík, járványos gyermekbénulás és kanyaró sem. A tetanusz megbetegedések szinte kizárólag a védőoltásban nem részesült időskorúakat érintették. Igen ritkán fordult elő veszettség. (A kutyákat évente oltják ellene, és a vadon élő állatokat is immunizálják.)

2006 óta a gyerekek új, korszerűbb vakcinákat kapnak, amelyeknél kisebb a szövődmények kockázata, mint korábban volt. Az új rendszer szlogenje: "Kevesebb szúrás, kevesebb sírás". Hazánkban évente 2 millió oltást adnak be, nem számítva az influenza elleni védekezést. A madárinfuenza kapcsán az emberi influenza elleni oltás iránt is megnőtt az érdeklődés. Az elmúlt években 1,3 millió vakcina állt rendelkezésre térítésmentes influenza elleni oltásokra. Javasolt, hogy a krónikus beteg vagy idős emberek influenza elleni oltásokkal egyidőben kérjék a súlyos tüdőgyulladást okozó pneumococcusok elleni védőoltást.

Sokszor van szükség védőoltásra sérülések estén (pl.: veszettség megelőzése, tetanus), munkakör betöltéséhez (Hepatitis B vírus fertőzés, kullancs okozta agyhártya gyulladás) vagy a környezetben történt megbetegedés kapcsán. Manapság sok honfitársunk utazik külföldre, egyre többen „egzotikus” tájakra, ahol sokféle fertőzési veszélynek lehetnek kitéve. Minden külföldi utazás előtt célszerű tájékozódni a kötelező illetve az ajánlott védőoltások iránt. 19, az utazókat fenyegető betegséggel szemben van lehetőség immunizálásra, melyekről tájékozódni lehet a www.oek.hu honlapon az utazás és egészség témakörnél.

Hozzáférhetővé vált a rákos elfajulások egy részéért felelőssé tehető Humán Papillomavírus elleni oltóanyag. (Ez a vírus a pénisz daganatok közel felét valamint a méhszáj és a méhnyak rosszindulatú megbetegedéseit okozza. A védőoltás adása javasolt 9-15 éves fiúknak és a 16-26 éves nőknek.) Lehetőség van a sok esetben súlyos lázas, hányásos, hasmenéses megbetegedést okozó Rotavírus elleni vaccina és a bárányhimlő elleni védőoltásra is.

A védőoltások, elsősorban a gyermekek védőoltásának zökkenőmentes lebonyolítása az egészségügyi szolgálatok - orvos, védőnő, ÁNTSZ - munkájának köszönhető. A védőnők minden gyermeket ellátnak Gyermek-egészségügyi Kiskönyvvel, amibe minden 14 éves korig megadott védőoltás időpontját, az oltóanyag nevét, gyártási számát beírják. A 14 év felettiek másik védőoltási könyvet kapnak. Vigyázzanak ezekre a dokumentumokra, sok esetben van szükség az ebben szereplő adatokra.

                                                                                                                 Börcsögné BozsikMária
                                                                                                           ÁNTSZ Móri-, Bicskei Kistérségi