Nyomtatás

Édes sütemények

Banán szelet

6 tojás fehérjét habnak félig felverni, utána 23 dkg kristálycukorral kemény habbá verjük, majd 6 tojás sárgáját egyenként a habba tesszük, 1 kanál liszt, 2 mokkáskanál sütőpor és végül 3 csomag banán pudingport keverünk habbá.

Töltelék:
3 dl tej, 1 vaniliáscukrot, 1 cs. banán pudingport, 15 dkg cukrot és 15 dkg vajat kikeverni.

Huszárcsók

Hozzávalók:
20 dkg liszt, 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, 6 dkg mandula, ½ citrom héja reszelve. Erősen omlós tészta, nagyon gyorsan kell vele dolgozni.

Az anyagokat a mandula kivételével gyorsan összedolgozzuk. Rúd alakra kisodorjuk, diónyi darabokat vágunk belőle, ezekből golyókat formálunk, tojásfehérjével megkenjük, vékonyra vágott cukros mandulába forgatjuk. Minden golyócska közepébe benyomjuk az ujjunkat, közép meleg sütőben sütjük.

A kis mélyedésbe kisülés után dzsemet vagy lekvárt teszünk.

KEVERT ALMÁS

Hozzávalók:
40 dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 1 cs vaníliáscukor, 1 citrom leve, 10 dkg dió, 60 dkg reszelt alma, 40 dkg liszt, 1 cs sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna.

A kristálycukrot, a tojásokat, citromlevet, vaníliát jó habosra verjük. Majd a reszelt almát levével együtt (nem kell kinyomkodni), liszttel lekevert sütőporral, szódabikarbónával, dióval hozzákeverjük a masszához és sütjük.

Ha kihűlt csokimázzal vonjuk be.

Máz:
12 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, 2 evőkanál forró víz, dió nagyságú margarin. Jól felmelegítjük, hogy a cukor elolvadjon (nem forralni) és a tésztára simítjuk. Száradni hagyjuk, vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Receptpályázatra küldte:
Angeli Györgyné 8045. Isztimér, Jókai u. 8.

HABOS ŐSZIBARACKTORTA

Hozzávalók:
4 tojásból piskóta, 5 dl tejszín, 4-5 nagyobb, sárga húsú őszibarack, 30 dkg piros gyümölcs (málna, eper, ribizli, szeder), 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliáscukor, 1 dl illatos likőr.

Mártsuk forró vízbe a megmosott őszibarackokat húzzuk le a héját, szeleteljük vékony cikkekre, szórjuk meg egy kevés cukorral, öntözzük meg a likőrrel és kb. fél órára tegyük hidegre.

A tortát vágjuk három azonos vastagságú lapra, az elsőt tegyük tálra, locsoljuk meg a lével, amit közben az őszibarack eresztett. A tejszínt a maradék cukorral és a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, megkenjük vele a tortalapot, megrakjuk őszibarackszeletekkel és néhány szem piros gyümölccsel.

Ezután ismét a tortalap következik, majd a tejszínhab és a gyümölcs. A tetejét gyümölccsel és tejszínhabbal arányosan díszítjük!

Receptpályázatra küldte:
Staudinger Istvánné 8045. Isztimér, Turista u. 1/A.

GYÜMÖLCSÖS PITE

Hozzávalók:
6 egész tojás, 37 dkg cukor, 37 dkg liszt, 1,5 csomag sütőpor, 1,5 dl olaj, 1,5 dl víz, 20 dkg gyümölcs (lehet bármilyen).

A tojást a cukorral habosra verjük, beletesszük az olajat, vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet. Zsírozott, lisztezett tepsibe sütjük 15 percig, utána rárakjuk a gyümölcsöt és készre sütjük. Porcukorral tálaljuk.

Receptpályázatra küldte:
Staudinger Istvánné 8045. Isztimér, Turista u. 1/A.

Mákos francia szelet

Mézes lapok:
30 dkg liszt, 5 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 evőkanál méz, 1 tojássárgája, 1 kiskanál szódabikarbóna, kevés tej. Simára gyúrjuk a tésztát és 2 lapot sütünk belőle.

Következik a mákos tészta:
6 tojássárgája, 35 dkg kristálycukor, 6 kanál víz, ezt habosra verjük, 25 dkg liszt, 20 dkg egész mák, ½ sütőpor, végül a tojások felvert habja, majd sütjük.

Krém:
2 cs vaniliapuding, 7 dl tej, 3 tojássárgája, 2 cs vaniliáscukor ezt összefőzzük, hogy sűrű legyen. Ha kihűlt hozzávegyítjük a 20 dkg porcukorral, 20 dkg margarinnal kikevert krémet.

Összeállítás:
Mézes lapra rásimítjuk a fele krémet, majd ráhelyezzük a mákos piskótát, a megmaradt krémet rásimítjuk, majd a mézes lapot ráhelyezzük. Tetejére a következő mázat készítjük:

Máz:
1 evőkanál cukrot megpirítunk 1 evőkanál margarinnal, még melegen rásimítjuk a mézes lap tetejére. S még a tetejére 10 dkg apróra vágott diót szórunk és másnap szeleteljük.

Receptpályázatra küldte:
Angeli Györgyné 8045. Isztimér, Jókai u. 8.

Omlós – diós harang

Karácsonyfa dísznek is megfelel

Hozzávalók:
50-55 db-hoz 35 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 18 dkg porcukor, 15 dkg vaj, 2 tojás, 1 vaniliáscukor, 10 dkg darált dió, csipet só.

A díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé, 50-55 db dióbéldarab

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd beletesszük a cukrot, csipetnyi sót, a vajat, a tojásokat, a vaniliáscukrot, a darált diót és jól összegyúrjuk. Lisztezett deszkán ½ cm vastagra nyújtjuk. Karácsonyi formákkal kiszaggatjuk, a tetején átszúrjuk, hogy majd cérnával megkötve felakaszthassuk és a forma közepébe ujjunkkal óvatosan kis mélyedést nyomunk. Sütőpapíros lapra tesszük és 160 C fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A csokoládét megolvasztjuk, és minden mélyedésbe teszünk egy keveset. Ebbe a még puha csokoládéba belenyomjuk a diódarabot és hagyjuk megszáradni.
Porcukor és tojásfehérjével még díszesebbé tehetjük.

A receptpályázatra küldte:
Kostyál Józsefné 8045. Isztimér, Jókai u. 9.

Karácsonyi mézes

Nagyanyám 1948-as könyvéből való recept 25 dkg melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 3-4 finomra tört szegfűszeget összegyúrunk 30 dkg liszttel kevert 1 cs. sütőporral.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk és többféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával vagy dióval díszítjük.

Közepes tűznél sütjük. Nagyon jó, karácsonyhoz illő sütemény.

A receptpályázatra beküldte:
Kostyál Józsefné 8045. Isztimér, Jókai u. 9.

Fahéjas, mandulás fenyő

Hozzávalók:
35 dkg liszt, ½ tasak sütőpor, 20 dkg porcukor, 12 dkg vaj, 2 tojás, 1 vaniliáscukor, 10 dkg őrölt mandula, 1 kávéskanál őrölt fahéj, csipet só.

A mázhoz:
10 dkg cukor, 2 evőkanál víz, apró cukor A hozzávalókat tésztává gyúrjuk, 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd fenyő alakú szaggatóval kiszúrjuk, a tetején átszúrjuk, hogy majd fel tudjuk akasztani.

Sütőpapíros lapon 180 C fokon előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A mázhoz összekeverjük a cukrot és a vizet felforraljuk, ha kicsit hűlt bele mártjuk a süteményeket.

Tálcára tesszük és rászórjuk a cukorkákat. Hagyjuk egészen megszáradni.

Receptpályázatra beküldte:
Életet az Éveknek Nyugdíjasklub 8045. Isztimér

Karácsonyi torta

Hozzávalók:
15 dkg porcukor 15 dkg margarin 5 tojás 15 dkg őrölt dió ½ citrom reszelt héja 3 evőkanál rum

Máz:
2 tojás fehérje 15 dkg porcukor citromlé

A margarint habosra keverjük a tojások sárgájával (egyenként) majd a cukrot, reszelt citrom héját, rumot, diót, majd a tojásfehérje habját.

Papírral bélelt tortaformában sütjük jó félórát. A kihűlt tésztát ketté vágjuk és málna vagy ribizli lekvárral megkenjük. Fehér cukormázzal vonjuk be és apró fenyőgallyat is belemártunk a cukormázba és koszorú alakban díszítjük a tetejét, a koszorú közepét pedig cukrozott gyümölcsökkel.

Receptpályázatra beküldte:
Staudinger Istvánné 8045. Isztimér, Turista u. 1/A.

Piskótás zserbó

Hozzávalók:

Tészta: 20 dkg liszt, 15 dkg vaj vagy margarin, 2 dkg porcukor, 3 tojás sárgája
Máz: 14 dkg dió (darált) 20 dkg porcukor 3 tojásfehérje habja
Piskóta: 4 tojás 14 dkg porcukor 7 dkg liszt

A tésztához valókat összegyúrjuk, vékonyra sodorjuk, lekvárral megkenjük. Felverjük a tojásfehérjét a porcukorral, majd a darált diót. A diós habot rákenjük a vékonyra sodort, lekvárral megkent tésztára, majd darabos dióval megszórjuk, lassú tűznél sütjük, lapos tepsiben. Ugyanekkora tepsiben piskótát sütünk.

Ha kihűlt megkenjük lekvárral, majd a diós tésztát a piskótára rakjuk.

Másnap szeleteljük, mert a diós törik.

Kakaós diós tekercs


4 tojás 40 dkg porcukor 5 dkg liszt 12 és ½ dkg darált dió 12 és ½ dkg kakaó 10 kanál víz 1 cs vaniliacukor lekvár

A 4 tojássárgáját 10 kanál vízzel jól kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, vaniliát, kakaót, a tojások felvert habját, végül a liszttel összekevert diót könynedén hozzákeverjük.

Sütőpapírrla bélelt tepsibe öntjük és rendes meleg sütőben ½ órát sütjük .

Konyharuhára borítjuk, savanykás lekvárral megkenjük és feltekerjük a ruha segítségével.

Porcukorral megszórva, vékonyan szeleteljük

Receptpályázatra beküldte:
Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub 8045. Isztimér

Mandulás félhold

Hozzávalók:
15 dkg vaj 15 dkg porcukor 15 dkg hámozott darált mandula csipet fahéj 30 dkg liszt

Az anyagokat jól kidolgozzuk és késfok vastagságúra nyújtjuk. Félhold alakú formával kiszaggatjuk. Vajjal kikent tepsiben sütjük.

Ha kihűlt citrommázzal vonjuk be

Receptpályázatra beküldte:
Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub 8045. Isztimér

Hungária szelet

Hozzávalók:
Tészta: 5 tojás 30 dkg porcukor 10 evőkanál víz 20 dkg liszt 10 dkg dió pici sütőpor
Krém: 20 dkg porcukor 20 dkg margarin 1 cs eperpuding 3 dl tej

A tojások sárgáját és a cukrot jól kikeverjük, utána a vizet, tovább keverjük amíg jó habos lesz, majd a sütőporos lisztet könnyedén hozzáadjuk.

A tésztát kettévesszük és a diót belekeverjük az egyik tésztába. Zsírozott, lisztezett tepsibe öntjük a diós tésztát, majd a másik felét rásimítjuk a diósra és egyben sütjük meg.

Ha kihűlt a tészta epres krémet kenünk rá és reszelt csokival szórjuk.

Receptpályázatra beküldte:
Életet az Éveknek Nyugdíjas Klub 8045. Isztimér

Bözsike almáskrémese

Hozzávalók:
Tészta: 60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 2 egész tojás, 1 csomag sütőpor, 2 csomag vaniliáscukor, 3-4 evőkanál tejföl
Krém: 6 dl tej, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 2 vanilia puding, 2 egész tojás
Töltelék: 1,5 kg alma, 2 evőkanál vaj, 10 dkg cukor, fahéj

Elkészítés:
A tészta alapanyagait jól összegyúrjuk, majd három egyenlő részre osztjuk, melyekből 32 x 32 cm-es vékonyra nyújtott lapot készítünk és egyenként kisütjük 180 fokon. A pudingot 2 evőkanál cukorral összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat és a tejet, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt a puding, akkor habosra kevert cukrozott margarinnal jól összekeverjük. A lereszelt almát vajon pároljuk addig, míg a leve teljesen elfő. Utána fahéjjal és cukorral ízesítjük. Amikor az összes alkotórész kihűlt, egymásra tesszük azokat a következőképpen: tésztalap, krém, tésztalap, alma, tésztalap.

Egy napig hagyjuk állni, hogy a tészta megpuhuljon.

Gesztenyés krémes

Hozzávalók:
Csokoládés piskótalaphoz: 6 db tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg kakaó, 12 dkg porcukor
Gesztenyekrém: 15 dkg gesztenyepüré, 1 cs hidegen kötő pudingpor, 3 dl tej, 2 dl tejszínhab, 2 dkg zselatin, 1 dl rum, 10 dkg porcukor.

Csokoládé a bevonáshoz.

A tojások fehérjét fölverjük a cukorral, a tojások sárgáját hozzárakom, majd a kakaós lisztet hozzákeverem. Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Ha kihűlt kettévágjuk és a krémmel megtöltjük.

Krém: A pudingport, tejet, cukrot kikeverem, ahogy a tasakon van, hozzáadom a gesztenyepürét és a rumot. Azután tejszínhabbal lazítom, majd az oldott zselatint (kevés vízben) belekeverem. Megtöltöm, a hűtőben dermesztjük, csokimázt teszek a tetejére.

Túrótorta

Hozzávalók: 50 dkg túró, 20 dkg porcukor, 25 g zselatin (1,5 dl vízben megáztatva és felmelegítve), 5 dl tejszín, 2 vaniliás cukor

Készítés: Az összetört túróhoz hozzáadjuk a porcukrot. A felmelegített zselatinhoz hozzáadunk 2 ek túrókrémet és a többi túrókrémbe belekeverjük a felvert tejszínt és vaniliás cukrot kanalanként. Gyümölccsel díszítjük.

Mirinda szelet

Tészta:
6 tojás sárgáját kikeverünk 6 kanál cukorral, 1 dl olajjal. Hozzáadunk 4 kanál lisztet, 2 kanál kakaót, fél csomag sütőport és a tojások habját, 2 ek. vizet. Lassú tűznél sütjük.

Krém:
20 dkg Ráma margarinnal kikeverünk 20 dkg cukrot, 25 dkg túrót keverünk hozzá. A kihűlt tészta tetejére kenjük.

Máz:
6 dl narancsízű szénsavas üdítőbe (mirinda) 2 ek. porcukor, 2 cs. vanília pudingot főzünk. Ha kihűlt a túrós masszára simítjuk. Hideg helyre tesszük és kockára szeleteljük.

Tölcsér

Hozzávalók:
Tészta: 4 tojás súlyú cukor, 4 tojás, 3 tojás súlyú liszt, pici sütőpor
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. Vanilia puding, 3 dl tej, ételfesték (zöld, sárga, piros).

A tojásokat a porcukorral nagyon jól kikeverem, sütőport és a lisztet hozzáadom. Zsírozott, lisztezett tepsibe egy kiskanál tésztát rakok, amiből kis kerek lapok lesznek.

Hamar sül és a sütő ajtajánál még melegen tölcsért formálok. Gyorsan kell dolgozni, mert törik. A krémhez pudingot főzök, majd a margarinos krémhez adom. Különböző színű krémet keverek, majd a tölcséreket megtöltöm.

Legjobb mézes

Hozzávaló
90 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 2 dl olvasztott méz, 10 dkg margarin, 3 dl tej, 1 ek. szódabikarbóna, ½ cs. mézes fűszerkeverék

A margarint, mézet, cukrot, fűszereket felmelegítjük, jól összekeverjük és beleöntjük a tejet és hűlni hagyjuk. Kihűlés után hozzáadjuk a szódaporos lisztet és tésztát gyúrunk belőle. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk és szaggatóval vagy éles késsel figurákat vágunk. Tojással megkenjük és díszíthetjük cukrozott gyümölccsel is.

Csehszlovák kinyomós linzer

Hozzávalók:
1 kg liszt, 2 db Ráma margarin, fél kg porcukor, 2-3 vaníliacukor, 1 cs sütőpor, 3 kicsi egész tojás.

A margarinokat, porcukrot, tojásokat, vaníliacukrot habosra felverni, majd a sütőporos liszttel összegyúrni.

Az úgynevezett szlovák linzernyomó formával tepsibe nyomkodni, majd kisütés után kettőt összeragasztani.

A tetejére csorgathatunk csokit, tehetünk rá színes cukrot, vagy kókuszreszeléket.