Nyomtatás

A legújabb könyvtári hírek

A Könyvtár hírei

Kedves Olvasók!

Újabb könyvekkel gazdagodott az isztiméri könyvtár, melyeket pedagógusoknak, háziasszonyoknak, a politika iránt érdeklődőknek és gyerekeknek ajánlok.

Csíkszentmihályi Mihály Széchenyi díjas pszichológus két könyvét: Tehetséges gyerekek (Flow az iskolában) és Életre hangolva (A felnőtté válás útvesztői) című munkái pedagógusoknak és szülőknek egyaránt érdekesek lehetnek. A Tehetséges gyerekek című kötetet a következő ajánlással indítja útjára: „ A jövő a gyermekeinken múlik. A mi feladatunk pedig az, hogy segítsünk nekik kibontakoztatni a mindannyiukban ott rejlő tehetséget.” A másik könyvben arról olvashatnak, milyen elképzelései vannak a fiataloknak majdani munkalehetőségeikről. Mit tehet a család, az iskola, a közvetlen környezet annak érdekében, hogy a tinédzserek olyan értékrendet és szokásokat alakítsanak ki, melyek hasznosak lehetnek felnőttkori boldogulásuk szempontjából.

A Nagy Magyarország Könyvek harmadik kötete Raffay Ernő, neves történészünk Szabadkőművesek Trianon előtt c. munkája. A könyv áttekintést ad a szabadkőművesség magyarországi megjelenéséről a 18. század végétől kezdve. Részletesen vizsgálja az 1867. évi kiegyezés utáni évek eseményeit, amikor megalakultak a kétféle rítushoz tartozó szabadkőműves páholyok. Történelmi áttekintést ad a változásokról egészen az első világháború kitöréséig. E könyv elolvasása nagyban hozzásegíti az olvasót a mai politikai viszonyok mélyebb megértéséhez.

Békési Zoltán – Csarnai Erzsébet: Házi pálinkafőzés című könyvéből megtudhatják, hogy az Európai Unió területén egyedül Magyarország használhatja csak a pálinka nevet, és még sok más érdekességet.

A 6. fejezetben megismerhetik azokat a jogszabályokat, amelyek a házi pálinkafőzést szabályozzák. Mielőtt megkezdik e nemes tevékenységet, érdemes először ezt a fejezetet elolvasni, nehogy a már kész nedű megakadályozza a főzőt az értelmezésben.

Ezután ajánlatos a 4. fejezetre rátérni, amely a házi pálinkafőzés módszerébe vezeti be az érdeklődőket. Ifjú Dávid Sándor tollából olvashatnak a FORMA – 1 királyáról, Michael Schumacherről. „ E könyv szól Schumi boldogulásáról, elszántságáról, amely újabb és újabb eredmények felé korbácsolja őt.” Tele van sok színes, szép és érdekes fotóval, amelyek legtöbbje őt ábrázolja. Palócz Mihály János: Mágushagyományok, avagy egy előző civilizáció nyelve, erkölcse, tudása című könyvet úgy ajánlanám: ami a történelemkönyveinkből kimaradt. A szépirodalmat szeretők számára ajánlom Corinne Hofmann: Afrikai szeretők című regényét, amelyben az írónő saját történetét mondja el az olvasónak. Nyaralni megy Afrikába, amikor az egyik kiránduláson meglát egy maszáj harcost és beleszeret. Visszatér, és nagy viszontagságok kíséretében összekötik életüket. Ilyen hiteles és érdekes beszámoló ritkán születik az afrikai bennszülöttek életéről európai szemmel. Izgalmas, érdekfeszítő olvasmány.

Az Ikrek jegyében című Pilcher könyv a könnyű és szórakoztató regényeket szerető olvasóknak való. Flora és Rose véletlenül, 21 éves korukban találkoznak először, s ekkor derítenek fényt arra, hogy ikertestvérek. Izgalmas, érdekfeszítő olvasmány.

Két nagyon figyelemre méltó DVD-vel gyarapodott filmtárunk. Az egyik az egyetlen magyar szerzetesrendről, a pálosokról szól. A másik Molnár V. József DVD-je, melyet Baba-Mama Kluboknak ajánl, és gyermekrajz elemzéssel foglalkozik.

Érkezett egy magyar-angol-német nyelvű TESZ-VESZ szótár, amit kicsik és nagyok egyaránt élvezettel és haszonnal forgathatnak. A kötelező olvasmányok szinte mindegyike megtalálható könyvtárunkban, akár rövidített formában is. Továbbra is szolgáltatásaink közé tartozik a fénymásolás, internet használat és nyomtatás.

Minden kedves olvasót szeretettel várok!
Szolga Ferencné könyvtáros