Nyomtatás

Vendégek Krauchenwiess- ből 2014

Krauchenwiess-ből vendégeket fogadtunk...

2014. május 1-én este 5 órakor a Kultúrházban fogadtuk a fáradtan megérkező delegációt.

Mindkét Polgármester köszöntötte a vendégeket és a vendégfogadó családokat.  Mindketten örömüket  fejezték ki, hogy hosszas szervezés után sikerült Isztimérre látogatnuk a főként alapító tagokból álló társaságnak.

A pezsgős köszöntő után a vendégek megtalálták fogadó családjaikat és jókedvűen hazatértek velük.  Volt aki hajnalig beszélgetett a fáradság ellenére, volt aki még Székesfehérvárra, vagy Mórra ellátogatott egy hangulatos séta erejéig. Másnap a német delegáció megtekintette a Fehérvárcsurgó-i kastélyt, ahol a tulajdonos grófnő fogadta a társaságot. Bemutatta a kastélyt és történetét, jelenét, múltját, jövőjét. A Kastély éttermében felszolgált ebéd után a Bodajki Katolikus Kegytemplomban Tamás Atya tartott előadást a templomról és szólaltatta meg a Templom orgonáját. Délután szabadprogram volt, így pihenéssel, beszélgetéssel vagy budapesti  városnézéssel telt a délután. Szombaton a látogatás 3. napján vendégeink megismerhették az Isztiméri rétes készítés, sütés mikéntjét. A szabadtéri kemencében nagyon finom, több féle ízesítésű rétes készült, amit a vendégfogadó asszonyok a vendég hölgyekkel  együtt gyúrtak, nyújtottak.  A Kultúrháznál készült bográcsban a tárkonyos csirkeragú leves, és a frissen sült lángos. A lángos a két polgármester személyes közreműködésével készült. Az ebéd után rövid séta fért az időbe, hiszen az esti program következett és erre kellett készülődni.  A Kultúrházi esti program a polgármesteri köszöntőkkel indult. Az elmúlt 20 év fontos, megismételhetetlen eseményeit elevenítették fel, és mindketten reményüket fejezték ki, hogy a testvér-települési kapcsolat folytatódni fog. A köszöntők után az Isztiméri Taliga Néptáncegyüttes adta elő műsorát, majd az Isztiméri Edelweiss Nemzetiségi Kórus sváb, német dalokat énekelt. A műsor vacsorával folytatódott, majd késő estig beszélgetéssel, emlékezésekkel, nótázással telt. Az este folyamán a krauchenwiessi havasi kürtösök meglepetéssel léptek színpadra. Magukkal hozták a hangszereiket, és a színpadon éppen elférve szólaltatták meg azokat. Különleges élmény volt zárt térben hallgatni a havasi kürtök mély búgó hangját.

Vasárnap a szentmisén már a falu templomba járó lakossága is meghallgathatta a havasi kürtök hangját. A misén két nyelven szólaltak meg a mise főbb elemi. Majd a mise után búcsúztunk el egymástól, és integetve kívántunk jó utat hazafelé!