Nyomtatás

Kultúra Napja-2010

Magyar Kultúra Napja Isztiméren!

Isztimér Község Önkormányzata szervezésében került megrendezésre 2010. január 22-én pénteken 17 órakor az isztiméri Kultúrházban a Magyar Kultúra Napja, melynek fővédnöke MIKLÓSA ERIKA operaénekes volt.

A rendezők kiállításokkal és ünnepi műsorral várták az érdeklődőket. A Kultúrház folyosóján elhelyezett vándorkiállítás a Móri Kistérség természeti értékeit mutatta be. Helyi és kincsesbányai alkotók munkáiból rongybabákat, festményeket, csuhé alkotásokat, fotókat, fa intarzia képeket, szövött szőnyegeket és gyönyörű kézimunkákat csodálhattunk meg.

A kiállítást Fiedler Albertné polgármester nyitotta meg, majd a fővédnök, Miklósa Erika operaénekes méltatta a kiállított műveket. A művésznőt Bajkai János Kincsesbánya polgármestere köszöntötte. Andavölgyi Ferenc a Móri Kistérségi Iroda vezetője a kultúra fontosságáról beszélt.

A 18 órakor kezdődő ünnepi műsort Szolga Ferencné népművelő nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, az alkotókat. Kitért arra, hogy milyen nagy megtiszteltetés a magyar kultúra számára, hogy ilyen sokan művelik és érdeklődnek iránta. Nagy összetartó erő ez a számunkra.

A műsor nyitásaként Kölcsey Ferenc: Himnusz-át Szolga Réka mondta el. A Bakony népdalkör Müllnerné Elbert Zsuzsa vezetésével az Elindultam szép hazámból… a Madárka, madárka és a Röpülj páva, röpülj című népdalokat adta elő. Ezt követően Egyedi Sándorné előadásában Makai Emil: Izé kisasszony című írásán derülhetett a közönség. Gryllus Vilmus: A kulcs című jelenete következett a Tóth család előadásában.

A magyar tánckultúra is igen gazdag. Ebből kaptunk ízelítőt a Taliga néptánc együttestől, akiket Kozma Körtvélyes Kinga és Kozma Ferenc készített fel. Őket egy kincsesbányai versmondó, Major Istvánné követte Petőfi Sándor: Szülőföldem című versével. Huszka Jenő- Szilágyi László népszerű dala következett Sajgó Anikó előadásában, melynek címe: Délibábos Hortobágyon… Tarnai József Kincsesbányáról több verssel is szerepelt a műsorban.

Lakatos János egy kuruc nótával örvendeztette meg a közönséget, majd egy más stílusú, gyönyörű szívhez szóló dal következett, a Rákóczi – kesergő. Petőfi Sándor: A XIX. Század költői című versét Horváthné Kozma Edina mondta el. Kajdi Barbara a Nox együttes egy közismert számát adta elő. Ezután Heitmár Csaba szavalta el Szabó Lőrinc: Hazám, a keresztény Európa című művét. Tóth Anna és Wachtler Alexandra : a Ha én rózsa volnék című dalt adták elő. A Vasvári Gimnázium énektanára Berki Lilla a Mezőség népdalkincséből válogatta műsorszámát.

A színjátszós gyerekek részletek mondtak Arany János Rege a csodaszarvasról című művéből. Szereplők: Kovács Eszti, Szőke Patrícia, Szalóki Zita és Schweighardt Marci. Ezt követően az Ifjúsági Klub tánccsoportjának színvonalas műsora következett. Korpics Lászlóné egy humoros Petőfi verset, Mészáros Ferencné pedig egy mesét adott elő. Huszka Jenő Az asszony összetör című dalát énekelte Sajgó Anikó, majd a műsor vidám befejezéseként Lakatos Jánossal együtt Kálmán Imre - Gábor Andor Csárdáskirálynő című operettjéből a Te rongyos élet. című dalt adták elő.