A kórus története

Edelweiss Német Nemzetiségi Kórus

Isztiméren 1987-ben alakult meg az Edelweiß Német Nemzetiségi Kórus. A kórus alapításának története: Kovács Istvánné Editke, aki a helyi általános iskolában német nyelvet tanított a diploma munkájához gyűjtött anyagot, és ekkor gondolt arra, hogy az összegyűjtött anyagot nem elég kérni, de tovább kell adni, énekelni. Ő szervezte meg és vezeti 13 éve az Edelweiß kórust. Az alapító tagok közül Krampelsdorfer Józsefné és Müllner Edéné továbbra is aktív tagjai e családias kis közösségnek. Mészáros Ferencné aki szintén alapító tagja a kórusnak, sajnos egészségi állapota miatt már nem tud részt venni a próbákon, de továbbra is figyelemmel kíséri a kórus életét, és lehetőségeihez mérten szakmai segítséget nyújt. Ő tanította be korábban az eredeti isztiméri népdalokat. A lelkes isztiméri törzstagok mellett 4 aktív tag Fehérvárcsurgóról jár át már több éve énekelni a kórusba. A jelenlegi taglétszám 25 fő. Sajnos a fiatal korosztályból csak kevesen vállalják a próbákat, fellépéseket.A kórus megalakulása óta minden évben részt vesz a nemzetiségi napokon. Igény szerint községi rendezvényeken szerepelnek. Sok meghívásnak tettek már eleget barátságból, szeretetből, így például eljutottak Pusztavámra, Balinkára, Fehérvárcsurgóra, Bakonykutiba, Bakonycsernyére, de énekeltek már Krauchenwiesben is. Az idei évben is több sikeres fellépésük volt. A millenniumi programsorozat áprilisban Móron megrendezett területi versenyén tovább jutottak, így legközelebb e programsorozat keretében október 14-én Ercsiben lépnek fel.

A 2003. évben változás történt a kórus vezetésében: a megalakulás óta az énekkart vezető Kovács Istvánné, nem tudta tovább vállalni a kórusvezetést. Helyette a Helyi Német Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki egyébként szintén régóta kórustag, Nagy Izabella Zsuzsanna lett az énekkar vezetője. Ezzel párhuzamosan megalakult az "Edelweiss Junior" csoport is, a fiatalabb női kórustagok részvételével.

Az Ő vezetésével léptek fel már a mányi Megyei Nemzetiségi Napon és Pusztvavámon is.

Munkájához sok sikert kívánunk.

Majd a 2005-ős évben ismét váltásra került sor a kórus élén, mivel Nagy Izabella rengeteg más irányú elfoglaltsága miatt már nem tudta ellátni megfelelően a csoport vezetését, helyette Braun Bernadett vette át a kórus irányítását.

 

Kapcsolódó cikkek